Märkningsmetoder

Lite beroende på vad man ska märka så använder man sig av olika metoder. Med dagens teknik kan man göra betydligt finare och mer avancerade tryck än bara för några år sedan.
Nedan är förklaringar på de vanligaste metoderna – men tveka inte att fråga oss för ytterligare förslag och idéer!

Screentryck

Den vanligaste och äldsta metoden för tryck på främst textil såsom t-shirts, piké, hoodies, jackor men även på väskor och andra mjuka material. Ekonomiskt framförallt vid större volymer. Man har dock en begränsad yta på plaggen att arbeta med – ca 30×40 cm.

Tampotryck

Detta används i huvudsak på lite mindre och hårda produkter såsom pennor, golfbollar, usbminnen, powerbanks, nyckelringar, kundvagnspoletter, reflexer etc.

Digitaltryck

Digitaltryck har kommit starkt de senaste åren. Detta kan göras både på hårda produkter och på textil. Detta är att rekommendera om man vill ha flerfärgstryck vid lite mindre volymer eller om man vill ha speciella effekter såsom skuggningar etc. Vanlig metod på t.ex. telefonskal, isskrapor, usbminnen etc.

Lasergravyr

Lasergravyr användes från början mest på glas-, metall- eller träprodukter där man ville få en lite exklusivare och diskretare märkning på produkterna. Numera används det även på textil såsom softshelljackor för en lite tuffare och diskretare återgivning. Det man gärna glömmer bort är att det kan användas på t.ex. flip-flops, sittunderlag, läder etc.

Transfertryck

Med denna metod trycker man logon/texter på en ”bärare” som man sen värmer på med en transferpress på främst textil såsom kläder, väskor och kepsar. En metod som passar utmärkt om man inte vill göra så många plagg åt gången och att det ska vara enkelt att göra extra beställningar. Man kanske inte är så många i företaget som ska ha t.ex. arbetskläder eller en klubb som ska ha matchkläder och vill kunna komplettera snabbt när det kommer nya spelare. Då gör man upp ett antal transfers som ligger hos oss och sen kan man komplettera sina beställningar efterhand utan en massa nya startkostnader.

Brodyr

Brodyr används i huvudsak på textil och då är även väskor inräknade. Det blir en exklusivare känsla och märkningen blir lite mer en del av plagget. Rekommenderas dock inte på för tunna plagg såsom t-shirts och tunna pikétröjor. Lite kraftigare pikéer funkar det dock utmärkt på.

Vävda och broderade märken

Vävda eller broderade märken går att få i valfritt utförande. Man kan välja att antingen sy på dem på plaggen alternativt med värmebaksida för att värmas på med transferpress. Det finns även självhärdande baksidor som främst används vid montering på t.ex. väskor. Det krävs en viss värme och konstant tryck för att märkena ska fästa.

Sublimeringstryck

Sublimeringstryck används främst på textil som innehåller minst 65% polyester och företrädesvis på ljusa plagg. Man kan göra stora tryck med fantastisk färgåtergivelse och trycket är mjukt och följsamt. Många gånger kan man inte känna på ytan att det är tryckt.